Bułki z żurawiną - bez dodatku cukru, jajek i mleka - Anna Partyka-Olkuska

Bułki z żurawiną – bez dodatku cukru, jajek i mleka

Składniki (ok.12-15 sztuk):

  • 340 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 40 g oleju rzepakowego (ok. 4 łyżek)
  • 40-60 g żurawiny suszonej
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (ok. 15g) + ok. 50 g gorącej wody
  • dodatkowo 1/2 łyżeczki miodu + 2 łyżki ciepłej wody
  • szczytpta soli

Przygotowanie:

Mąkę odważyć do dużej miski. W osobnej mniejszej miseczce, przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłej wody (150 ml) i łyżeczki miodu. Miseczka powinna pomieści co najmniej 300 ml. Rozczyn mieszamy do pełnego rozpuszczenia się składników. Na koniec dodajemy do rozczynu łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn należy pozostawić na ok. 15-20 minut. Używamy mąki z odważonej puli.

Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.

Gdy rozczyn podwoił swoja objętość łączymy go z mąką.

W kubeczku mieszamy siemie lniane z wrzątkiem i dodajemy je do ciasta. Następnie dodajemy szczyptę soli, olej i żurawinę.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota ok. paru minut.

Blachę wykladamy papierem do pieczenia i formujemy kulki porządanej wielkości – biorąc pod uwagę to, że jeszcze urosną.

Uformowane bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 1900 C.

Bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika należy je posmarować miodem rozpuszczonym w wodzie. Dzięki temu pięknie się zarumienią. Krok ten też można pominąć.

Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut.

Sumaryczny czas przygotowania ok. 1 godziny.

Dodatkowe informacje:

Zamiast żurawiny można użyć np. rodzynek. Ja użyłam żurawiny kandyzowanej – jeśli chcesz wypłukać z niej nadmiar cukru wystarczy zalać ją wrzątkiem na parę minut i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.

Bułki idealne dla alergików zarówno tych dużych, jak i małych. Można też podawać dzieciom pywżej 1 roku – pod warunkiem odpowiedniego rozdrobnienia żurawiny.

Similar Posts