Pasta z awokado, jajek i rzodkiewki – wersja dla dzieci

Pasta z awokado i jajek

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado hass
  • 2 jajka (rozm. M)
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu (lub majonezu roślinnego)
  • kilka kropli soku ze świeżo wyciśniętej cytryny

Przygotowanie:

Jajka umyć i ugotować na twardo, wystudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekroić na pół, wydobyć miąższ i rozgnieść go za pomocą widelca. Rzodkiewkę i zimne jajka zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić paroma kroplami soku z cytryny.

Pastę można podawać z kiełkami/ natką pietruszki / szczypiorkiem/ pomidorkami/ ogórkiem itp., jak również jako dip do warzyw.

Z powyższych składników uzyskałam 8-12 porcji. Jedna porcja ok. 20-30 g.

Czas przygotowania: ok. 15 minut.

Kaloryczność: całość ok. 450 kcal, na porcję ok. 40-60 kcal. 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *