Pasta z awokado, jajek i rzodkiewki - Anna Partyka-Olkuska

Pasta z awokado, jajek i rzodkiewki

pasta z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado hass
  • 2 jajka (rozm. M)
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 łyżka majonezu roślinnego
  • kilka kropli soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • kiełki / natka pietruszki / szczypiorek
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka lub ostra papryka

Przygotowanie:

Jajka umyć i ugotować na twardo, wystudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekroić na pół, wydobyć miąższ i rozgnieść go za pomocą widelca. Rzodkiewkę i zimne jajka zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać parę kropli soku z cytryny. Do pasty można dodać drobno posiekaną zieleninę lub położyć ją na kanapkę.

Z powyższych składników uzyskałam 8 porcji. Jedna porcja ok. 30 g.

Czas przygotowania: ok. 15 minut.

Kaloryczność: całość ok. 450-500 kcal, na porcję ok. 60 kcal. 

Similar Posts