Sałatka z tuńczyka i selera naciowego

sałatka z tuńczyka i selera naciowego

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam tuńczyka w słoiku)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 ogórki konserwowe (użyłam małych korniszonów)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • świeżo mielony pieprz

Zamiast tuńczyka w oliwie można użyć tuńczyka w sosie własnym – wtedy do sałatki najlepiej jest dołożyć dwie łyżki oliwy lub dwie łyżki majonezu np. kieleckiego – najlepiej tego roślinnego, który zawiera mniej tłuszczu. W przepisie nie użyłam soli ponieważ tuńczyk był już dość słony.

Przygotowanie

Seler naciowy, cebulę i ogórki pokroić w plasterki lub kostkę, grubość dowolna. Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać i osuszyć. Koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Czas przygotowania: ok. 15 minut.

Kaloryczność: cała porcja ok. 920 kcal, ilość porcji 4-5 po ok. 180-230 kcal.

seler naciowy i tuńczyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *