Składniki:
- 1 dojrzałe awokado hass
- 2 jajka (rozm. M)
- 4-5 rzodkiewek
- 1 łyżka gęstego naturalnego jogurtu (lub majonezu roślinnego)
- kilka kropli soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
Przygotowanie:
Jajka umyć i ugotować na twardo, wystudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekroić na pół, wydobyć miąższ i rozgnieść go za pomocą widelca. Rzodkiewkę i zimne jajka zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i doprawić paroma kroplami soku z cytryny.
Pastę można podawać z kiełkami/ natką pietruszki / szczypiorkiem/ pomidorkami/ ogórkiem itp., jak również jako dip do warzyw.
Z powyższych składników uzyskałam 8-12 porcji. Jedna porcja ok. 20-30 g.
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Kaloryczność: całość ok. 450 kcal, na porcję ok. 40-60 kcal.