Składniki:
- 1 dojrzałe awokado hass
- 2 jajka (rozm. M)
- 4-5 rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu roślinnego
- kilka kropli soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- kiełki / natka pietruszki / szczypiorek
- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka lub ostra papryka
Przygotowanie:
Jajka umyć i ugotować na twardo, wystudzić. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekroić na pół, wydobyć miąższ i rozgnieść go za pomocą widelca. Rzodkiewkę i zimne jajka zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać parę kropli soku z cytryny. Do pasty można dodać drobno posiekaną zieleninę lub położyć ją na kanapkę.
Z powyższych składników uzyskałam 8 porcji. Jedna porcja ok. 30 g.
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Kaloryczność: całość ok. 450-500 kcal, na porcję ok. 60 kcal.