Przepis lekko zmodyfikowany, zaczerpnięty został z ebooka “Słodki przemyt”, który serdecznie polecam!
Ebooka znajdziecie na blogu https://flymetothespoon.com
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu ok. 240 g)
- 150 g mąki orkiszowej białej (użyłam 100 g “typu 00” i 50 g ciemnej)
- 140 ml napoju roślinnego – użyłam sojowego bez dodatku cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4 g)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Przygotowanie:
Odcedzoną, dobrze przepłukaną i osuszoną fasolę blendujemy z napojem roślinnym na gładką masę. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki. Mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto jest dość gęste. Nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Czas pieczenia: ok. 5 minut na najwyższym stopniu (moja gofrownica ma 1200 W)
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Kaloryczność: cała porcja ok. 1200 kcal, jednego gofra ok. 300 kcal.
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników:
Całość [g] | 1 Gofr [g] | |
Białko | 35 | 8,75 |
Tłuszcze | 45 | 11,25 |
Węglowodany | 163 | 40,75 |
Gofry można podać z jogurtem i dowolnymi owocami oraz syropem klonowym.
W naszej wersji: mrożone owoce na ciepło z odrobiną miodu i orzechami pekan.