Gofry z białej fasoli - Anna Partyka-Olkuska

Gofry z białej fasoli

gofr z białej fasoli

Przepis lekko zmodyfikowany, zaczerpnięty został z ebooka “Słodki przemyt”, który serdecznie polecam!

Ebooka znajdziecie na blogu https://flymetothespoon.com

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli (po odsączeniu ok. 240 g)
  • 150 g mąki orkiszowej białej (użyłam 100 g “typu 00” i 50 g ciemnej)
  • 140 ml napoju roślinnego – użyłam sojowego bez dodatku cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 4 g)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii

Przygotowanie:

Odcedzoną, dobrze przepłukaną i osuszoną fasolę blendujemy z napojem roślinnym na gładką masę. Do zblendowanej masy dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki. Mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Ciasto jest dość gęste. Nakładamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę.

Czas pieczenia: ok. 5 minut na najwyższym stopniu (moja gofrownica ma 1200 W)

Czas przygotowania: ok. 15 minut  

Kaloryczność: cała porcja ok. 1200 kcal, jednego gofra ok. 300 kcal.

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników:

Całość [g]1 Gofr [g]
Białko 358,75
Tłuszcze 4511,25
Węglowodany 16340,75
wartości wyliczone przy pomocy dietetykpro.pl

Gofry można podać z jogurtem i dowolnymi owocami oraz syropem klonowym.

W naszej wersji: mrożone owoce na ciepło z odrobiną miodu i orzechami pekan.

Similar Posts