Składniki
- 1 puszka tuńczyka w oliwie (użyłam tuńczyka w słoiku)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 ogórki konserwowe (użyłam małych korniszonów)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- świeżo mielony pieprz
Zamiast tuńczyka w oliwie można użyć tuńczyka w sosie własnym – wtedy do sałatki najlepiej jest dołożyć dwie łyżki oliwy lub dwie łyżki majonezu np. kieleckiego – najlepiej tego roślinnego, który zawiera mniej tłuszczu. W przepisie nie użyłam soli ponieważ tuńczyk był już dość słony.
Przygotowanie
Seler naciowy, cebulę i ogórki pokroić w plasterki lub kostkę, grubość dowolna. Fasolę odsączyć na sitku, przepłukać i osuszyć. Koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Kaloryczność: cała porcja ok. 920 kcal, ilość porcji 4-5 po ok. 180-230 kcal.
