Chleb francuski - Anna Partyka-Olkuska

Chleb francuski

Przepis pochodzi z bloga Przepisy Tradycyjne, został tylko lekko zmodyfikowany o mieszanie składników i zawijanie ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj 

Przepis jest dużo prostszy niż się wydaje 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy
  • 175 ml mleka,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 100 ml wody,
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży piekarskich,
  • 1 płaska łyżeczka soli,

Przygotowanie:

Do wykonania chleba potrzebne są dwie miski: miska duża i mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży.

Przygotuj wszystkie składniki.

Zaczynamy od sporządzenia rozczynu z drożdży i letniej wody. Dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki.

Resztę mąki należy przesiać i połączyć z solą.

Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać w rondelku.

Mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajka i mieszamy składniki aż utworzą w miarę jednolitą konsystencje.

Rozczyn drożdżowy łączymy najpierw z płynnymi składnikami, a następnie przelewamy do miski z mąką i solą.

Całość mieszamy ręką lub dużą drewnianą łyżką przez ok. 5 minut – po tym czasie ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce. Na powierzchni pojawi się delikatna skorupka, której nie zdejmuję. (Jeśli użyjemy folii spożywczej i szczelnie zamkniemy nią miskę z ciastem skorupa na cieście nie powinna się pojawić)

Ciasto przekładamy na stolnice posypaną mąką, delikatnie je wyrabiamy. Do momentu kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk.

Formujemy je na kształt prostokąta delikatnie naciągając. Następnie zawijamy do środka najpierw boki dłuższe a następnie krótsze.

Zakładamy boki na kopertę, jak na zdjęciach poniżej.

Ja osobiście bardziej “roluję” to ciasto w szczególności na ostatnim etapie niż nakładam boki na siebie – czyli  najpierw zawijam boki dłuższe a następnie zawijam ciasto zamiast nałożyć ostatni bok.

Tak zawinięty bochenek delikatnie przekładamy na blachę, nakrywamy ścierką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

Czas przygotowania: ok. 15 minut + 12 h na wyrastanie

Czas pieczenia: ok. 25-30 min.

Temperatura pieczenia: 180 °C

Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, gdy lekko pukamy go od spodu.

Smacznego 🙂

Similar Posts