Potrawa, której powstanie owiane jest legendą, a autorstwo przypisują sobie zarówno Libańczycy i Izraelczycy.
Przepis według Samar Khanafer z książki “Hummus, za’atar i granaty”:)
Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 dużej cytryny
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego)
- oliwa do polania przed podaniem
- sól
- świeżo mielony pieprz
- za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Ciecierzycę przed gotowaniem należy moczyć przez ok. 8 godzin najlepiej w przegotowanej i wystudzonej wodzie.
Czas gotowania namoczonej ciecierzycy to ok. 40-60 minut (na wolnym ogniu). Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania na ok. 5-10 minut przed zakończeniem gotowania.
Ugotowana ciecierzyca powinna mieć kremową konsystencje w środku. Ciecierzycę oddcedzamy i zachowujemy wodę z gotowania w oddzielnym naczyniu.
Sezam prażymy na suchej patelni – najlepiej z powłoką teflonową, do momentu aż pojawi się delikatny i przyjemny zapach a ziarenka lekko zbrązowieją.
Wystudzoną ciecierzycę (zachowujemy garść całych na później) miksujemy z czosnkiem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, sezamem i łyżką oliwy. W trakcie dodając w miarę potrzeby i stopniowo wodę z gotowania, tak aby uzyskać kremową niezbyt wodnistą konsystencje. Całość miksujemy ok. 4 minut.
Doprawiamy pieprzem, za’tarem i jeśli potrzeba to solą.
Przekładamy na talerz lub miseczkę, formują wgłębienie w środku – do którego wlewamy oliwę, tak aby powstała cienka warstwa i posypujemy przyprawą wedle upodobania. Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki.