Hummus klasyczny - Anna Partyka-Olkuska

Hummus klasyczny

Potrawa, której powstanie owiane jest legendą, a autorstwo przypisują sobie zarówno Libańczycy i Izraelczycy.

Przepis według Samar Khanafer z książki “Hummus, za’atar i granaty”:)

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 dużej cytryny
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka oleju z sezamu (lub jakiegoś innego roślinnego)
  • oliwa do polania przed podaniem
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • za’tar/sumak/mieszanka siedmiu przypraw libańskich
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Ciecierzycę przed gotowaniem należy moczyć przez ok. 8 godzin najlepiej w przegotowanej i wystudzonej wodzie. 

Czas gotowania namoczonej ciecierzycy to ok. 40-60 minut (na wolnym ogniu). Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania na ok. 5-10 minut przed zakończeniem gotowania.

Ugotowana ciecierzyca powinna mieć kremową konsystencje w środku. Ciecierzycę oddcedzamy i zachowujemy wodę z gotowania w oddzielnym naczyniu.

Sezam prażymy na suchej patelni – najlepiej z powłoką teflonową, do momentu aż pojawi się delikatny i przyjemny zapach a ziarenka lekko zbrązowieją.

Wystudzoną ciecierzycę (zachowujemy garść całych na później) miksujemy z czosnkiem, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, sezamem i łyżką oliwy.  W trakcie dodając w miarę potrzeby i stopniowo wodę z gotowania, tak aby uzyskać kremową niezbyt wodnistą konsystencje. Całość miksujemy ok. 4 minut.

Doprawiamy pieprzem, za’tarem i jeśli potrzeba to solą.

Przekładamy na talerz lub miseczkę, formują wgłębienie w środku –  do którego wlewamy oliwę, tak aby powstała cienka warstwa i posypujemy przyprawą wedle upodobania.  Na środek dodajemy resztkę niezmiksowanej ciecierzycy i posiekaną natkę pietruszki.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.