Składniki (ok. 8-10 gofrów)
- 80 g świeżego szpinaku baby
- ok. 140 g mąki pszennej np. T500 (1 szklanka)
- 250 ml mleka lub napoju roślinnego (1 szklanka)
- 30 ml oleju rzepakowego (3 łyżki)
- 1 łyżkę miodu/ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina otartej skórki z pomarańczy lub olejku pomarańczowego (2-3 kropli)
- szczypta soli (opcjonalnie)
dla małych dzieci możemy pominąć dodatek soli i „cukru”
Przygotowanie
Szpinak blendujemy z mlekiem i olejem, na koniec dodając skórkę z pomarańczy lub olejek. Do zblendowanego szpinaku dodajemy jajko i miód.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
W większej misce łączymy wszystkie składniki.
Nagrzewamy gofrownicę – najlepiej na najwyższym stopniu. Pieczemy gofry kilka minut.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 2-5 minut (w zależności od mocy gofrownicy)
Temperatura pieczenia: na największej mocy gofrownicy
Kaloryczność: całość 1048 kcal, jedna sztuka ok. 105 -131 kcal
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach
Całość [g] | 1 porcja [g] | |
Białko | 31 | 3 – 3,9 |
Tłuszcze | 42 | 4,2 – 5,25 |
Węglowodany | 140 | 14 – 17,5 |
