ZIELONE (SZPINAKOWE) GOFRY - Anna Partyka-Olkuska

ZIELONE (SZPINAKOWE) GOFRY

Składniki (ok. 8-10 gofrów)

  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • ok. 140 g mąki pszennej np. T500 (1 szklanka)
  • 250 ml mleka lub napoju roślinnego (1 szklanka)
  • 30 ml oleju rzepakowego (3 łyżki)
  • 1 łyżkę miodu/ksylitolu/erytrolu (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • odrobina otartej skórki z pomarańczy lub olejku pomarańczowego (2-3 kropli)
  • szczypta soli (opcjonalnie)

dla małych dzieci możemy pominąć dodatek soli i “cukru”

Przygotowanie

Szpinak blendujemy z mlekiem i olejem, na koniec dodając skórkę z pomarańczy lub olejek. Do zblendowanego szpinaku dodajemy jajko i miód.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

W większej misce łączymy wszystkie składniki.

Nagrzewamy gofrownicę – najlepiej na najwyższym stopniu. Pieczemy gofry kilka minut.

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Czas pieczenia: ok. 2-5 minut (w zależności od mocy gofrownicy)

Temperatura pieczenia: na największej mocy gofrownicy

Kaloryczność: całość 1048 kcal, jedna sztuka ok. 105 -131 kcal

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach

Całość [g]1 porcja [g]
Białko 313 – 3,9
Tłuszcze 424,2 – 5,25
Węglowodany 14014 – 17,5

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.