Odżywianie zgodnie z zasadą 80/20 - czyli zastosowanie zasady Pareto w odżywianiu - Anna Partyka-Olkuska

Odżywianie zgodnie z zasadą 80/20 – czyli zastosowanie zasady Pareto w odżywianiu

model odżywiania 80/20

To bardzo prosty sposób odżywiania, który polega na elastycznym podejściu do diety – przez niektórych nazywany jest też dietą 80/20. 

Zgodnie z założeniami tego modelu odżywiania 80% kaloryczności diety stanowią produkty pełnowartościowe i nieprzetworzone, a pozostałe 20% kaloryczności diety pochodzi z produktów mniej wartościowych (przetworzonych) tzw. produktów rekreacyjnych.

W skrócie można ująć to tak:

  • dzięki zaplanowaniu tylko albo aż 20% jedzenia rekreacyjnego, uda nam się uzyskać 80% jedzenia pełnowartościowego w naszej diecie
  • 80% naszych “zdrowych wyborów” pozostawi tylko 20% miejsca na “inne wybory”

Zasada może być stosowana w odniesieniu do dnia, tygodnia lub miesiąca – nie musi być to też sztywny stosunek 80/20 (może też to być 90/10).

Dlaczego ten model odżywiania jest taki dobry? 

  • Pomaga wyzbyć się zero-jedynkowego myślenia o odżywianiu – „albo jestem na diecie albo nie”
  • Pomaga zerwać z ciągłymi i restrykcyjnymi dietami
  • Zapobiega nieprawidłowym relacjom z jedzeniem 
  • Nie dzieli produktów na dobre/złe oraz dozwolone/zakazane
  • Pozwala na słodycze w diecie
  • Produkty, które do tej pory były zakazane bądź unikane w trakcie restrykcyjnych diet stają się częścią planu odżywiania – przez to też mniej atrakcyjne dla nas 🙂

Pamiętaj! 

Zjadając to, o czym ciągle myślimy uwalniamy się od obsesji – tzw. oswajanie zakazanego owocu.

Jednak, jak we wszystkim – najważniejszy jest umiar, zdrowy rozsądek i oszacowanie swoich 20% lub
10% 😉

Jeśli chcesz wprowadzić ten model odżywiania do swojej diety lub potrzebujesz pomocy w oszacowaniu kaloryczności swojej diety – zapraszam do współpracy!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.