Składniki
- 500 g mąki np. T450/500
- 275 g ciepłej wody
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1 łyżeczka miodu (ok. 15 g)
- 1 płaska łyżeczka soli (5 g)
Przygotowanie
Odważamy wszystkie składniki.
W miseczce przygotowujemy zaczyn z 20 g drożdży, ok. 100 ml wody, łyżeczki miodu i łyżki wody. Składniki na zaczyn odbieramy z wcześniej odważonych składników. Zaczyn odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż podwoi swoją objętość.
W dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto, łączymy mąkę z solą, dodajemy zaczyn i resztę wody. Całość mieszamy ok. 5 minut.
Na stolnicy lub macie silikonowej (np TAKIEJ) formujemy z ciasta wałek – możemy podzielić go na mniejsze kawałki, dzięki czemu uzyskamy mniejsze bagietki.
Uformowaną bagietkę przekładamy na blachę, wyłożoną papierem. Nakrywamy suchą i czystą ściereczką i zostawiamy na czas nagrzania się piekarnika (5-10 minut).
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.
Czas przygotowania: ok. 10 minut + 25 minut pieczenia
Kaloryczność: całość 1784 kcal, jedna porcja ok. 76 kcal (wychodzi ok. 23 kromeczek w przypadku zrobienia jednej, większej bagietki)
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach:
Całość [g] | 1 porcja [g] | |
Białko | 53 | 2,3 |
Tłuszcze | 6,5 | 0,2 |
Węglowodany | 385 | 16,7 |