Ekspresowa bagietka pszenna - Anna Partyka-Olkuska

Ekspresowa bagietka pszenna

ekspresowa bagietka pszenna

Składniki

  • 500 g mąki np. T450/500
  • 275 g ciepłej wody
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka miodu (ok. 15 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli (5 g)

Przygotowanie

Odważamy wszystkie składniki.

W miseczce przygotowujemy zaczyn z 20 g drożdży, ok. 100 ml wody, łyżeczki miodu i łyżki wody. Składniki na zaczyn odbieramy z wcześniej odważonych składników. Zaczyn odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż podwoi swoją objętość.

W dużej misce, w której będziemy wyrabiać ciasto, łączymy mąkę z solą, dodajemy zaczyn i resztę wody. Całość mieszamy ok. 5 minut.

Na stolnicy lub macie silikonowej (np TAKIEJ) formujemy z ciasta wałek – możemy podzielić go na mniejsze kawałki, dzięki czemu uzyskamy mniejsze bagietki.

Uformowaną bagietkę przekładamy na blachę, wyłożoną papierem. Nakrywamy suchą i czystą ściereczką i zostawiamy na czas nagrzania się piekarnika (5-10 minut).

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Bagietkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut.

Czas przygotowania: ok. 10 minut + 25 minut pieczenia

Kaloryczność: całość 1784 kcal, jedna porcja ok. 76 kcal (wychodzi ok. 23 kromeczek w przypadku zrobienia jednej, większej bagietki)

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach:

Całość [g]1 porcja [g]
Białko 532,3
Tłuszcze 6,50,2
Węglowodany 38516,7

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.