Tarta rustykalna z truskawkami i pistacjami - Anna Partyka-Olkuska

Tarta rustykalna z truskawkami i pistacjami

Tarta rustykalna truskawkowa z pistacjami

Sezon na truskawki w pełni, dlatego polecam spróbować ich w połączeniu z pistacjami w formie tarty rustykalnej. Przygotowanie tarty nie wymaga specjalnych umiejętności 🙂

Składniki

  • 220 g mąki (np. tortowa T450)
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru (użyłam trzcinowy, bo taki akurat miałam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek (ok. 20 sztuk średnich truskawek)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1/2 garści pistacji (prażone, bez soli)

Przygotowanie

Ciasto można wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota planetarnego.

Łączymy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajko i łyżkę cukru.

Ciasto mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, tworząc zwartą konsystencję.  Uformowaną kulkę owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po upływie tego czasu, przekładamy ciasto na papier do pieczenia i rozwałkowujemy je na cienką warstwę, tak aby swoim kształtem lekko przypomniało owal lub okrąg.

W miseczce łączym cukier puder i skrobię. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i dokładnie osuszamy. Przekrawamy je na połówki, a następnie przekładamy do miseczki z cukrem pudrem i skrobią dokładnie mieszając.

Wymieszane truskawki przekładamy na środek rozwałkowanego ciasta. Staramy się rozłożyć je równomiernie, ale tak aby rant pozostał wolny. Używając papieru do pieczenia na którym jest tarta zawijamy boki do środka. Na koniec posypujemy tartę posiekanymi pistacjami.

Przydatne

Całkowity czas przygotowania: ok. 1 h (w tym 30 min w lodówce i ok. 30 min pieczenia)

Czas pieczenia: w 180 stopniach ok. 30 minut w zależności od piekarnika – do lekkiego zarumienienia.

Ciasto powinno mieć jak najkrótszy kontakt z ciepłymi rękami, dzięki temu będzie bardziej kruche.

Smacznego 🙂

Kaloryczność: całość 2070 kcal, jedna porcja ok. 260 kcal

Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach:

Całość [g]1 porcja [g]
Białko 313,9
Tłuszcze 118 14,8
Węglowodany 22127,6

Similar Posts