Paluszki są super alternatywą dla owsianki, idealne jako przekąska lub drugie śniadanie, które z łatwością można zabrać ze sobą na spacer, wycieczkę, do szkoły lub pracy. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
z poniższych składników wychodzi ok. 20 sztuk, gdzie średnio na jeden placuszek wchodzi jedna łyżka masy
- 2 średnie banany
- 240 g (1 szklanka) napoju owsianego lub innego napoju/mleka
- 200 g (1,5 szklanki) płatków owsianych górskich
- 3 śliwki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Zmiksuj banany z mlekiem roślinnym za pomocą blendera na gładką masę, następnie dodaj płatki owsiane i ponownie zmiksuj całość. Do masy bananowo-owsianej dodaj sodę, kakao i cynamon i wymieszaj. W międzyczasie umyj śliwki, osusz i pokrój na mniejsze cząstki dowolnej wielkości. Tak przygotowane dodaj do masy. Na koniec wlej dwie łyżki oliwy/oleju i dokładnie wymieszaj. Odstaw na parę minut aby płatki nasiąknęły a ciasto zgęstniało.
Smaż na rozgrzanej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu na średniej temperaturze po kilka minut z każdej strony.

Przydatne
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas smażenia: kilka minut, z każdej strony do lekkiego zarumienienia, tak aby ich nie przypalić.
Smacznego!
Kaloryczność: całość 1357 kcal, jeden placek ok. 68 kcal
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach:
Całość [g] | 1 placuszek [g] | |
Białko | 29 | 1,45 |
Tłuszcze | 40 | 2 |
Węglowodany | 235 | 11,75 |
