Składniki (ok.12-15 sztuk):
- 340 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 40 g oleju rzepakowego (ok. 4 łyżek)
- 40-60 g żurawiny suszonej
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (ok. 15g) + ok. 50 g gorącej wody
- dodatkowo 1/2 łyżeczki miodu + 2 łyżki ciepłej wody
- szczytpta soli
Przygotowanie:
Mąkę odważyć do dużej miski. W osobnej mniejszej miseczce, przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłej wody (150 ml) i łyżeczki miodu. Miseczka powinna pomieści co najmniej 300 ml. Rozczyn mieszamy do pełnego rozpuszczenia się składników. Na koniec dodajemy do rozczynu łyżkę mąki i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn należy pozostawić na ok. 15-20 minut. Używamy mąki z odważonej puli.
Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.
Gdy rozczyn podwoił swoja objętość łączymy go z mąką.
W kubeczku mieszamy siemie lniane z wrzątkiem i dodajemy je do ciasta. Następnie dodajemy szczyptę soli, olej i żurawinę.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota ok. paru minut.
Blachę wykladamy papierem do pieczenia i formujemy kulki porządanej wielkości – biorąc pod uwagę to, że jeszcze urosną.
Uformowane bułki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 1900 C.
Bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika należy je posmarować miodem rozpuszczonym w wodzie. Dzięki temu pięknie się zarumienią. Krok ten też można pominąć.
Bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut.
Sumaryczny czas przygotowania ok. 1 godziny.
Dodatkowe informacje:
Zamiast żurawiny można użyć np. rodzynek. Ja użyłam żurawiny kandyzowanej – jeśli chcesz wypłukać z niej nadmiar cukru wystarczy zalać ją wrzątkiem na parę minut i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą.
Bułki idealne dla alergików zarówno tych dużych, jak i małych. Można też podawać dzieciom pywżej 1 roku – pod warunkiem odpowiedniego rozdrobnienia żurawiny.