Składniki :
składniki na ok. 4 porcje
- 4 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 100-150 g sera owczego (solankowego, sałatkowego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
- 3 dymki cebuli lub 1 czerwona cebula
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kilka czarnych oliwek do dekoracji

Przygotowanie
Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, ogórka w dowolne kawałki. Paprykę w niewielkie paski. Cebulę siekamy lub kroimy w krążki.
W kubeczku łączymy oliwę, ocet, sól i pieprz.
Pomidory, ogórka i paprykę mieszamy w misce i posypujemy dymką lub cebulą oraz startym lub pokruszonym serem. Dekorować oliwkami.
Polawamy oliwą tuż przed podaniem.
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Kaloryczność: całość 928 kcal, jedna porcja ok. 232 kcal
Dla zaintersowanych podaję rozkład makroskładników w gramach
Całość [g] | 1 porcja [g] | |
Białko | 34 | 8,5 |
Tłuszcze | 67 | 16,8 |
Węglowodany | 55 | 13,8 |
