Chleb z kremem (masłem) orzechowym

chleb z masłem orzechowym

Składniki:

  • 350 mąki pszennej np. T450
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g masła/kremu orzechowego (gładkiego i bez dodatku soli)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (ok. 10 g)
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do dużej miski odważamy mąkę. W mniejszej przygotowujemy zaczyn z drożdży: ok. 100 ml wody i jednej łyżki mąki. Po wymieszaniu składników zaczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aż do podwojenia objętości. Pozostałą wodę łączymy z kremem orzechowym.

Za pomocą robota kuchennego mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn i krem orzechowy rozmieszany z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.

Następnie można postąpić na dwa sposoby – oba sposoby działają 🙂

I. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką docisnąć aby równomiernie wypełniło brytfankę i odstawić przykryte ściereczką na ok. 1 h. Ten sposób jest szybszy 🙂

II. Ciasto odstawiamy na około pół godziny i ponownie wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie za pomocą łyżki dociskamy jej aby wypełniło formę równomiernie. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Czas pieczenia: 30-40 minut. Temperatura 200° C

Waga po upieczeniu ok. 580 g, jedna kromka ok. 30-35 g.

Czas przygotowania: ok. 10 minut + Czas oczekiwania ok. 1-1,5 h + Czas pieczenia 30-40 minut.

Kaloryczność: całego bochenka ok. 1600 kcal. Z bochenka wychodzi (w zależności od grubości krojenia) ok.15 – 19 kromek, każda po ok. 85-106 kcal.

Testowałam również połączenie innych mąk: 150 g orkiszowej i 200 g mąki pszennej T450 – chleb wyszedł według mnie o wiele smaczniejszy jednak bardziej się kruszył… poniżej zdjęcie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *