Składniki:
- 350 mąki pszennej np. T450
- 250 ml ciepłej wody
- 50 g masła/kremu orzechowego (gładkiego i bez dodatku soli)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu lub cukru (ok. 10 g)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do dużej miski odważamy mąkę. W mniejszej przygotowujemy zaczyn z drożdży: ok. 100 ml wody i jednej łyżki mąki. Po wymieszaniu składników zaczyn odstawiamy na ok. 15 minut, aż do podwojenia objętości. Pozostałą wodę łączymy z kremem orzechowym.
Za pomocą robota kuchennego mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn i krem orzechowy rozmieszany z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
Następnie można postąpić na dwa sposoby – oba sposoby działają 🙂
I. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką docisnąć aby równomiernie wypełniło brytfankę i odstawić przykryte ściereczką na ok. 1 h. Ten sposób jest szybszy 🙂
II. Ciasto odstawiamy na około pół godziny i ponownie wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie za pomocą łyżki dociskamy jej aby wypełniło formę równomiernie. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku.
Czas pieczenia: 30-40 minut. Temperatura 200° C
Waga po upieczeniu ok. 580 g, jedna kromka ok. 30-35 g.
Czas przygotowania: ok. 10 minut + Czas oczekiwania ok. 1-1,5 h + Czas pieczenia 30-40 minut.
Kaloryczność: całego bochenka ok. 1600 kcal. Z bochenka wychodzi (w zależności od grubości krojenia) ok.15 – 19 kromek, każda po ok. 85-106 kcal.
Testowałam również połączenie innych mąk: 150 g orkiszowej i 200 g mąki pszennej T450 – chleb wyszedł według mnie o wiele smaczniejszy jednak bardziej się kruszył… poniżej zdjęcie 🙂